Витамин В12 ( Vit. B12 )

Условия за вземане: Сутрин до 9ч. на гладно. 

Допълнителна информация:

Bитамин B12 е водоразтворим витамин, полезен за периферната и централната нервна система, поддържащ активността на имунната система и здравето на нервните ĸлетĸи – вĸлючително тези, необходими за сигнализиране на невротрансмитерите, и за образуването на защитно поĸритие на нервите, наречено миелинова обвивка на ĸлетĸата. Когато нивата на витамин B12 са ниски, почти всички ĸогнитивни функции могат да бъдат нарушени.

Дефицитът на B12, в човешкият организъм, може да доведе до храносмилателни нарушения и повишен рисĸ от сърдечни заболявания.

Съдържа елемента кобалт и всички форми на витамина са известни като кобаламини. Метилкобаламин и 5-деоксиаденозилкобаламин са форми на витамин В12, активни в човешкия метаболизъм. Често използвано име за субстанцията в медицинската литература е цианкобаламин.

Пернициозна анемия (болест на Addison-Biermer): причината е образуването на автоантитела срещу париеталните клетки и intrinsic factor с последващ атрофичен автоимунен гастрит тип А и ахлорхидрия (анацидитет). – състояния след резекция на стомаха Други състояния водещи до недостатъчно постъпване на В12 в организма: – недостатъчен внос с храната при строга вегетарианска диета (рядка причина) – тънкочревни заболявания с малабсорбционен синдром – увеличена консумация от паразити (diphylobotrium latum – рибна тения) – бактериална инвазия в червата (синдром на сляпата чревна бримка)

Симптоми:

Психични промени – раздразнителност, апатия, сънливост, параноя, промени в характера, депресия, нарушения в паметта, деменция, халюцинации, изоставане в развитието и/или аутистично поведение при децата.

Неврологични симптоми – абнормна сензитивност (болки, изтръпване, схващане), понижена чувствителност на допир, болка и температура, слабост, непохватност, тремор, симптоми имитиращи болест на Паркинсон или множествена склероза, инконтиненция, парализа, промени в зрението, увреждане на зрителния нерв.

Съдови проблеми – транзиторни исхемични атаки, коронарна болест на сърцето, застойна сърдечна недостатъчност, палпитации, ортостатична хипотензия, дълбока венозна тромбоза и др.

Други симптоми – недостиг на въздух, обща слабост, хронична умора, загуба на апетит, загуба на тегло, епигастриална болка, стомашно-чревни проблеми, повишена податливост на инфекции, остеопороза, изоставане в развитието при новородени бебета, шум в ушите, витилиго или хиперпигментация, преждевременно посивяване на косата, безплодие и др.

Стойности: от 200-1000 pg/ml

Хомоцистеин ( Homocysteine )

Условия за вземане: Сутрин до 9:00ч. на гладно .15 дни без прием на витамини и хранителни добавки съдържащи В12 и фолиева киселина. 

Допълнителна информация:

Хомоцистеинът (ХЦ) е сяра-съдържаща аминокиселина, която е продукт от вътреклетъчния метаболизъм на метионина. За диагностика на пациенти с хиперхомоцистеинемия (повишени серумни нива на ХЦ). Установяват се в следните случаи:

  • генетичен дефицит на ензимите, включени в метаболизма на ХЦ – цистатионин бета-синтаза, метионин синтаза и метилентетрахидрофолат редуктаза; Вродените ензимни дефекти водят до клинична изява на заболяването хомоцистинурия: повишено излъчване на ХЦ с урината, екстремно високи стойности на ХЦ в кръвта > 100 μmol/l и прояви на: специфични очни симптоми (дислокация на очната леща, прогресивна миопия, катаракта, глаукома, атрофия на зрителния нерв), забавено умствено развитие, конвулсивни разстройства, поражението на костно-мускулната система (изкривяване на долната част на краката, деформация на гръдния кош, сколиоза, остеопороза), артериални и венозни тромбози, и др.
  • хранителен дефицит на витамини от групата В: фолиева киселина (най-вече), витамин В12, витамин В6. Изследването на ХЦ е начин за ранно откриване на дефицит на тези витамини, тъй като повишението му предшества тяхното понижение;
  • бъбречна недостатъчност;
  • лекарствени взаимодействия – метотрексат, карбамазепин, фенитоин, антиконвулсанти и др., водят до нарушения в метаболизма на фолата и ХЦ;

Стойности: 5 – 15 μmol/l

Витамин D total (25-OH Vitamin D) 

Условия за вземане: Сутрин до 9ч. на гладно. Минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки.

Допълнителна информация:

Витамин D е мастно разтворим витами, от съществено значение за правилното развитие и формиране на зъбите и костите. Двете най-важни форми на витамин D са:холекалциферол (витамин D3) и, ергокалциферол (витамин D2)

Изследва се при :при данни за намалена костна плътност (остеопения/остеопороза), костни фрактури, костни деформации (съмнение за рахит или остеомалация), нарушен метаболизъм на калция (абнормни нива на калций, фосфор, РТН)

За скрининг при хора, които са изложени на висок риск от дефицит на витамин D (по-възрастни хора; индивиди, които са институционализирани или са на легло и/или са с ограничено излагане на слънце; с наднормено тегло; и т.н. В тази група се включват също и хора с по-тъмна кожа и кърмени бебета.);

При лица със заболявания, които пречат на абсорбцията на мазнини (като кистозна фиброза и болест на Крон), тъй като витамин D е мастно-разтворим витамин;

За наблюдение на хора със стомашночревни операции, при които може да страда абсорбцията на витамин D;

Стойности: 30-100 ng/ml

Валпроева киселина ( Valproate )

Условия за вземане: Сутрин до 9:00ч.

Допълнителна информация:

Валпроевата киселина се използва за лечението на генерализирани епилептични припадъци, абсанси, тоничини , атонични  , миоклонични гърчове , самостоятелно или в комбинация с други медикаменти, като фенобарбитал или фенитоин. Валпроевата киселина увеличава концентрацията на  Гамааминобутировата киселина, която инхибира пресинаптичните и постсинаптичните сигнали в централната нервна система. Терапевтичнити граници на Валпроевата кисели са между 50 и 100 microg/ml. Стойности над 100 microg/ml се считат за токсични. Плазмената концентрация трябва да се проследява за да се постигне терапевтичен оптимум и за да се избегнат страничните ефекти от предозиране.

Стойности: 346.5-693.0 мmol/l

Феритин

Условия за вземане: До 10ч. Информация за прием на медикаменти съдържащи меди желязо.

Допълнителна информация:

Феритинът е основна форма за съхраняване на резервното желязо в организма. По този начин се изолира силно токсичното желязо от клетъчното съдържимо до момента на използването му. Въпреки че феритинът се намира в тъканите малка част от него може да се установява в плазмата, кадето концентрацията му е пропорционална на тъканната концентрация. Измерването на серумното ниво на феритина директно показва количеството на резервното желязо.  Понижаване на нивото му има при латентен железен дефицит.

Стойности:

  • Мъже: 25-350 ng/ml
  • Жени: 13-232 ng/ml