Калий (K , Potassium) 

Условия за вземане: Сутрин до 10:00ч., на гладно.

Допълнителна информация:

Калий е положително зареден йон, който заедно с други електролити като натрий, хлор и бикарбонат участва в регулацията на нивото на телесните течности и поддържането на алкално-киселинното равновесие. Присъства във всички телесни течности, но се открива в много по-голяма концентрация вътре в клетките. Калият е важен е за клетъчната обмяна и за нервно-мускулната активност, играе роля в много метаболитни процеси, вкл. за усвояването на глюкозата. Калий се приема с храната и се отделя с урината. Нивото му в организма се поддържа в тесни граници и е зависимо от хормонална регулация (алдостерон, кортизол). Патологичните промени в концентрацията на калия могат да бъдат причина за сериозни последствия.

Изследва се при: при бъбречни заболявания, мускулна слабост, сърдечна аритмия, прием на диуретици, високо кръвно налягане, диабетна кетоацидоза, интравенозни вливания и др.

Стойности: 3,5-5,5 mmol/l

Натрий (Na , Sodium) 

Условия за вземане: Сутрин на гладно до 10:00ч.

Допълнителна информация:

Натрият е основен електролит извън клетките. Важен е за нормалните телесни функции и особено за правилното функциониране на нервната и мускулната система. Заедно с останалите електролити подпомага клетъчните функции и водния баланс в организма. Когато натрият в кръвта се променя, нивото на водата също се променя. Тези промени могат предизвикат дехидратация (намалено съдържание на течности) или хиперхидратация (повишено съдържание на течности), вкл. отоци.

Изследва се при: в случаи на симптоми, предизвикани от ниска (слабост, обърканост, летаргия, умора) или висока концентрация на натрий (жажда, сухота на кожа и лигавици, рядко уриниране, мускулни потрепвания, възбуда). Възможно е да липсват симптоми, когато промените настъпват бавно или симптоматиката да се засили, вкл. да настъпи кома при резки промени в нивото на натрия. За да се проследи ефекта от лечението на заболявания, свързани с дисбаланс на натрий като високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, бъбречни заболявания. За мониториране на интравенозни вливания и при съмнение за дехидратация.

Стойности: 135-155 mmol/l

Хлор (Cl , Chloride)

Условия за вземане: Сутрин на гладно до 10:00ч.

Допълнителна информация:

Хлорът е отрицателно зареден йон, който заедно с други електролити като натрий, калий и бикарбонат подпомага нивото на течности в организма и поддържането на алкално-киселинното равновесие. Хлорът присъства във всички телесни течности, но се открива в по-значителна концентрация в извънклетъчното пространство. Хлор се приема със солта или с храната. Резорбира се през храносмилателния тракт и се излъчва с урината. В повечето случаи промените в хлорното съдържание съпътстват тези на натрия.

Изследва се при: нарушения на алкално-киселинното равновесие. В случаи на продължително повръщане, диария, слабост, умора, проблемно дишане (респираторен дисстрес) и за да се проследи ефекта от лечението на заболявания като високо кръвно налягане, сърдечна недостатъчност, чернодробни или бъбречни заболявания.

Стойности: 98-110 mmol/l

Калций общ (Ca , Calcium)

Условия за вземане: Сутрин до 10:00ч., на гладно.

Допълнителна информация:

Калцият е един от най-важните минерали за тялото. Той играе роля за минерализирането на костите, стабилизиране на клетъчните мембрани, мускулното съкращение, серецията на хормони, кръвосъсирването и др. Около 99% от калция е свързан в костите и само 1% циркулира в кръвта. Нивото му в организма се поддържа в тесни граници и е зависимо от хормонална регулация (паратхормон, витамин Д, калцитонин). Част от калция в кръвта е свободен и е метаболитно активен (несвързан калций). Останалата част е свързана с албумин и определени йони, поради което е неактивна (свързан калций).

Стойности:

 • Възрастни: 2.02-2.62 mmol/l
 • Деца: 2,20-2,80; mmol/l
 • Урина: 2,49 – 7,49mmol/l

Йонизиран калций (Са++)

Условия за вземане: Сутрин, до 10:00ч. на гладно.

Допълнителна информация:

Йонизираният калций е абнормален при същите състояния, коит засягат нивата и на общият калций в организма на пациента, но нивата на йонизирания калций отразяват по акуратно нивата на биологично активният калций:

 • Повишени нива на йонизирания калций
  • Хиперпаратироидизъм
  • Ектопична продукция на паратироиден хормон от тумори
  • Излишък на витамин Д
  • Малигнитет в организма на пациента
 • Намалени нива на йонизирания калций
  • Хипопаратироидизъм
  • Псевдохипопаратироидизъм
  • Дефицит на витамин Д
  • Ренална недостатъчност
  • Дефицит на магнезий
  • Мултиплени изогрупови хемотрансфузии

Стойности:

 • Възрастни: 1.05-1.32 mmol/l
 • Деца: 1,29-1,38mmol/l

Фосфор (P, Phosphate)

Условия за вземане: Сутрин до 10:00ч. на гладно. 

Допълнителна информация:

Фосфорът е минерал, който е важен за продукцията на енергия, за функцията на мускулите и нервите, за костния растеж. Изпълнява буферна роля за поддържането на алкално-киселинното равновесие. Значителна част от него се комбинира с калций и участва в изграждането на костите и зъбите. Открива се в мускулната и нервна тъкан. Около 1% от телесния фосфат се съдържа в кръвта.

Най-често се назначава в комбинация с други тестове като калций, паратхормон, витамин Д и подпомага диагнозата и/или мониторирането на лечението на заболявания с калциев и фосфатен дисбалнс.

Стойности:

 • Възрастни: 0.81-1.55 mmol/l
 • Деца: 1,1 – 2,0mmol/l

Магнезий (Mg , Magnesium) 

Условия за вземане: Сутрин до 10:00ч. на гладно.

Допълнителна информация:

Магнезият е минерал, който е важен за обмяната на енергия, мускулното съкращение, нервната система, здравината на костите. Съдържа се основно в клетките, тъканите и костите. Само около 1% от общия магнезий е представен в кръвта. 

Магнезий се изследва при наличие на симптоми, насочващи към магнезиев дефицит като мускулна слабост, потрепвания, крампи, обърканост, сърдечна аритмия, гърчове.

Стойности: 0,63-1,03 mmol/l

Цинк (Zn, Zinc)  

Условия за вземане: Сутрин до 10:00ч. на гладно.

Допълнителна информация:

Общото количество на цинка в организма е 2-3g. Той се съдържа във всички органи на човешкия организъм, като особено богати са черния дроб, бъбреците, B-клетките на панкреаса, простатата, косата, еритроцитите. Биологичната роля на цинка е многостранна: образува комплекс с някои хормони, напр. инсулина; участва във формирането на колагена и има отношение към зарастването на рани. Важен е за възприятията (вкус и мирис), от значение е за растежа и половото съзряване, за имунната защита.

Ниските нива на цинк в организма могат да са причина за различни страдания. Главния сигнал за недоимък на цинк са прояви като косопад и кожни лезии, трудно зарастващи рани, намалено обоняние и вкус. Изследването на серумното ниво на цинка в тези случаи е много важно, тъй като при установяване на ниски стойности дефицита лесно може да се коригира със съответни медикаменти.

Високи стойности на цинк в серума могат да се установят при предозиране на заместително лечение с цинкови соли, при инхалация на пари от цинкови соли – напр. ZnO2 и др.

Стойности: 12-24 mkmol/l

Мед (Cu, Cupper) 

Условия за вземане: Сутрин до 10:00ч. на гладно.

Допълнителна информация:

Медта е важен микроелемент, който влиза в състава на костите, хрущялите, съединителната тъкан и миелиновите обвивки. Тя е от заначение за еритропоезата, развитието на скелета, функционирането на имунната система, образуването на меланин и пигментацията, влиза в състава на ред ензими и индивидуални белтъци. В кръвта се транспортира посредством белтъка церулоплазмин. В човешкия организъм се съдържат 100-150 mg мед. Основни източници на мед с храната са орехи, шоколад, гъби, черен дроб, сушени плодове. Недоимъкът на мед, както и излишъкът са редки патологични състояния. Наследствено заболяване, водещо до повишено отлагане на мед в тъканите и органите, се нарича болест на Уилсон – Коновалов / хепатолентикуларна дегенерация /. При някои патологични състояния като хронични заболявания на черния дроб, бъбреците, остър хепатит, се наблюдава повишено отделяне на мед с урината и високи нива в кръвта, при нормален или повишен церулоплазмин.

Стойности:

 • Мъже: 12,3-22,4 μmol/l
 • Жени: 13,2-24,6 μmol/l
 • Новородени: 6,0-9,5  μmol/l
 • Деца: 15,0-25,0 μmol/l